A prophet of the Lord

In First Samuel, chapter Three, verse twenty, Samuel is one of the first persons to occupy the prophetic office though he was not the first person with a prophetic gift. There are others before him, such as Abraham in Genesis twenty, verse seven, Moses in Deuteronomy eighteen, fifteen, and eighteen, also Deborah in Judges four, verse four. However, due to the corruption of the priesthood, and the spiritual decline among God’s people, God calls Samuel to proclaim His Word to provide an example of faithfulness to His will, as in verse thirty-five of chapter two. God needs a prophet to call for repentance, renewal, and a mediator between God and the people.
Samuel gathered other prophets, called “the company of the prophets,” guided under his leadership, as in Second Kings nineteen, verses twenty through twenty-two. Through Samuel, these people receive acknowledgment, nurturing, and instruction concerning God’s will for Israel. Such a community of prophets aimed to bring about spiritual renewal and the recovery of God’s covenant purpose for Israel. Anyone could come and learn God’s ways from them.
Today, it is easy for people who claim to be leaders and represent God yet live contrary to His Word. For potential converts or existing ones, this can cause confusion and irreversible damage by these counterfeit leaders. God saw the situation between Eli and his sons and the direction of the people, which caused the spiritual decline of God’s people. Samuel was different, and God intended to change circumstances so people could draw closer to Him through His new servant instead of further away. God could no longer operate with Eli, especially his two sons, because of their compromise and a lack of vigilance, the sinful lifestyle that did more harm than good.
God is a spirit and does not tolerate sin. How can He mediate from a person living not according to His Word? Parents raising kids cannot teach their children right if they secretly do wrong. Did you know that even if a child does not know what the parents are doing, whether evil or good, some percentage of that lifestyle can surface in their kid? How much only God knows.

Пророк Господа

В двадцатом стихе Первой книги Царств Самуил является одним из первых, кто занял пророческий пост, хотя он не был первым человеком с пророческим даром. До него есть и другие, такие как Авраам в двадцатом стихе Бытия, седьмой стих, Моисей во Второзаконии восемнадцать, пятнадцать и восемнадцать, а также Девора в четвертом стихе Судей. Однако из-за развращенности священства и духовного упадка среди Божьего народа Бог призывает Самуила провозглашать Его Слово, чтобы показать пример верности Его воле, как в тридцать пятом стихе второй главы. Богу нужен пророк, призывающий к покаянию, обновлению и посредник между Богом и людьми.

Самуил собрал других пророков, называемых «обществом пророков», ведомых под его руководством, как во Второй книге Царств девятнадцать, стихи с двадцатого по двадцать второй. Через Самуила эти люди получают признание, воспитание и наставления относительно Божьей воли для Израиля. Такая община пророков стремилась к духовному обновлению и восстановлению заветного замысла Бога для Израиля. Любой желающий мог прийти и узнать от них Божьи пути.

Сегодня людям, которые утверждают, что они лидеры и представляют Бога, легко, но живут вопреки Его Слову. Для потенциальных новообращенных или существующих это может привести к путанице и необратимому ущербу со стороны этих фальшивых лидеров. Бог видел ситуацию между Илием и его сыновьями и направление людей, что привело к духовному упадку Божьего народа. Самуил был другим, и Бог намеревался изменить обстоятельства, чтобы люди могли приблизиться к Нему через Его нового слугу, а не отдалиться дальше. Бог больше не мог работать с Илием, особенно с двумя его сыновьями, из-за их компромисса и отсутствия бдительности, греховного образа жизни, который приносил больше вреда, чем пользы.

Бог есть дух и не терпит греха. Как Он может быть посредником от человека, живущего не по Его Слову? Родители, воспитывающие детей, не могут научить своих детей правильному, если они тайно поступают неправильно. Знаете ли вы, что даже если ребенок не знает, что делают родители, будь то зло или добро, какой-то процент этого образа жизни может проявиться в его ребенке? Сколько знает только Бог.

Пророк Господа

У Першому Самуїлі, третьому розділі, вірші двадцятому, Самуїл є однією з перших осіб, які зайняли пророчий чин, хоча він і не був першою людиною з пророчим даром. Перед ним є й інші, такі як Авраам у Буття двадцять, вірш сьомий, Мойсей у книзі Повторення Закону вісімнадцять, п’ятнадцять і вісімнадцять, також Девора в Суддів четвертому, вірш четвертий. Однак через корумпованість священства та духовний занепад серед Божого народу Бог закликає Самуїла проголошувати Своє Слово, щоб показати приклад вірності Його волі, як у вірші тридцять п’ятому другого розділу. Богу потрібен пророк, щоб закликати до покаяння, оновлення та бути посередником між Богом і людьми.

Самуїл зібрав інших пророків, званих “товариством пророків”, скерованих під його керівництвом, як у Других царів дев’ятнадцять, вірші з двадцяти по двадцять другий. Через Самуїла ці люди отримують визнання, підживлення та настанови щодо Божої волі щодо Ізраїлю. Така спільнота пророків мала на меті здійснити духовне оновлення та відновлення Божої завітної мети для Ізраїлю. Будь-хто міг прийти і навчитися від них Божих шляхів.

Сьогодні людям, які називають себе лідерами та представляють Бога, легко жити всупереч Його Слову. Для потенційних навернених або наявних це може призвести до плутанини і незворотної шкоди з боку цих фальшивих провідників. Бог бачив ситуацію між Іллею та його синами та керівництво людьми, що спричинило духовний занепад Божого народу. Самуїл був іншим, і Бог мав намір змінити обставини, щоб люди могли наблизитися до Нього через Його нового слугу, а не віддалятися. Бог більше не міг діяти з Ілієм, особливо з двома його синами, через їхню компромісність і відсутність пильності, гріховний спосіб життя, який приносив більше шкоди, ніж користі.

Бог є духом і не терпить гріха. Як Він може бути посередником від людини, яка живе не згідно з Його Словом? Батьки, які виховують дітей, не можуть навчити своїх дітей правильному, якщо вони таємно чинять неправильно. Чи знаєте ви, що навіть якщо дитина не знає, що роблять батьки, злі чи добрі, певний відсоток цього способу життя може спливти на поверхню в її дитині? Як багато знає тільки Бог.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *