David prevailed over the Philistine

In First Samuel, chapter seventeen, verse fifty, David’s victory over Goliath is due to his faith in God: which had already been tested and proven in his life. There are five specific factors identified that led to his triumph. David had a heart for God, as in chapter sixteen, verse seven which causes him to seek the Lord and His face, continually as in First Chronicles sixteen, ten through eleven. David had a zeal and deep concern for the honor and reputation of the Lord God of Israel, as in verses twenty-six, thirty-six, and forty-six of First Samuel seventeen, respectively. He recognized that Goliath was defying not just the armies of Israel but the Lord God Himself. 

David’s confidence in the Lord’s power gain strength from his memory of times before when he had prayed for and experienced God’s deliverance, as in verses thirty-four through thirty-seven of chapter seventeen and Psalms twenty-nine, three to four, accordingly. David trusted not in himself but in God to achieve victory over Goliath and the Philistines as in verse thirty-seven, forty-five through forty-seven, Psalms thirty-three, sixteen to seventeen, and forty-four six to seven, and Hosea one, verse seven, accordingly. The Spirit of the Lord came mightily upon him as in First Samuel sixteen, verse thirteen, and Zechariah four, verse six.

Whenever God’s children face seemingly insurmountable problems and situations, these giants of difficulty we can defeat by exercising faith like David and depending upon the power of the Holy Spirit, as in Philippians four, verse thirteen. The issue is sometimes we initially view the circumstance as impossible to overcome from our perspective. Believers in Christ must draw close to God during problems that may arise and ask the Holy Spirit to help. We must get to know the Holy Spirit, for He is a person and a part of the Trinity. 

An example of the Holy Spirit working on behalf of us is in Genesis one, verse two. “And the earth was without form, and void; and darkness was upon the face of the deep. And the Spirit of God moved upon the face of the waters.” 

Давид одержал верх над филистимлянами

В Первой книге Царств, семнадцатая глава, пятый стих победа Давида над Голиафом обусловлена его верой в Бога, которая уже была испытана и доказана в его жизни. Есть пять конкретных факторов, которые привели к его триумфу. У Давида было сердце к Богу, как в шестнадцатой главе, седьмом стихе, который заставляет его искать Господа и Его лица постоянно, как в Первой Паралипоменон шестнадцать, с десятой по одиннадцатую. У Давида было рвение и глубокая забота о чести и репутации Господа Бога Израилева, как в стихах двадцать шестой, тридцать шестой и сорок шестой семнадцатой книги Первой Царств соответственно. Он признал, что Голиаф бросил вызов не только армиям Израиля, но и Самому Господу Богу.

Уверенность Давида в силе Господа укрепляется из его воспоминаний о прежних временах, когда он молился о Божьем избавлении и переживал его, как в стихах с тридцать четвертого по тридцать седьмой семнадцатой главы и в Псалмах двадцать девять, с третьего по четвертый, соответственно. Давид верил не в себя, а в Бога, чтобы одержать победу над Голиафом и филистимлянами, как в стихах тридцать седьмой, с сорока пятого по сорок седьмой, в псалмах тридцать три, шестнадцатый-семнадцатый и сорок четыре с шестью до седьмого, и Осия один, стих седьмой, соответственно. Дух Господень могущественно сошел на него, как в шестнадцатом стихе Первой книги Царств и шестом стихе Захарии.

Всякий раз, когда Божьи дети сталкиваются, казалось бы, с непреодолимыми проблемами и ситуациями, мы можем победить этих гигантов трудностей, проявляя веру, как Давид, и полагаясь на силу Святого Духа, как в четвертом стихе Филиппийцам. Проблема в том, что иногда мы изначально рассматриваем обстоятельства как непреодолимые с нашей точки зрения. Верующие во Христа должны приближаться к Богу во время проблем, которые могут возникнуть, и просить Святого Духа о помощи. Мы должны познать Святого Духа, потому что Он есть личность и часть Троицы.

Пример того, как Святой Дух действует от нашего имени, находится во втором стихе первой книги Бытия. «И земля была безвидна и пуста; и тьма была на лице бездны. И Дух Божий носился по лицу вод».

Давид взяв гору над филистимлянином

У Першому Самуїлі, розділ сімнадцятий, вірш п’ятдесятий, перемога Давида над Голіафом обумовлена його вірою в Бога, яка вже була перевірена і доведена в його житті. Виявлено п’ять конкретних факторів, які призвели до його тріумфу. Давид мав серце для Бога, як у шістнадцятому розділі, вірші сьомому, що змушує його шукати Господа та Його обличчя, постійно, як у Першій хроніці шістнадцяти, з десяти по одинадцять. Давид мав ревність і глибоку турботу про честь і репутацію Господа Бога Ізраїля, як і у віршах двадцять шостому, тридцять шостому і сорок шостому з першого Самуїла сімнадцятого відповідно. Він усвідомлював, що Голіаф кидав виклик не тільки військам Ізраїлю, але й самому Господу Богу.

Впевненість Давида в Господній силі набирає сили з його пам’яті про часи до того, коли він молився про Боже визволення і відчував його, як у віршах з тридцять четвертого по тридцять сьомий сімнадцятого розділу та Псалми двадцять дев’ять, три до чотирьох, відповідно. Давид вірив не в себе, а в Бога, щоб досягти перемоги над Голіафом і филистимлянами, як у віршах тридцять сьомому, сорок п’ятому по сорок сім, Псалмах тридцять три, шістнадцять-сімнадцять і сорок чотири шість до семи, і Осії один, вірш сьомий, відповідно. Дух Господа зійшов на нього могутньо, як у Першому Самуїлові шістнадцятий, вірші тринадцятому, і Захарії четвертому, вірші шостому.

Щоразу, коли Божі діти стикаються з, здавалося б, непереборними проблемами та ситуаціями, цих гігантів труднощів ми можемо перемогти, виявляючи віру, як Давид, і покладаючись на силу Святого Духа, як у Филип’янам чотири, вірш тринадцятий. Проблема в тому, що іноді ми спочатку розглядаємо обставину як неможливу для подолання з нашої точки зору. Віруючі у Христа повинні наближатися до Бога під час можливих проблем і просити Святого Духа про допомогу. Ми повинні пізнати Святого Духа, бо Він є особою і частиною Трійці.

Приклад того, що Святий Дух діє від нашого імені, міститься в книзі Буття першому, вірші другому. “І земля була без форми і порожнечі; і темрява була на лиці безодні. І Дух Божий зійшов на лице вод”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *