Jerusalem

In Second Samuel, chapter five, verse six, David captured Jerusalem and made it the capital of Israel. Spiritually, it eventually became the most important city on earth, the center of God’s redemptive action for the human race. Jerusalem and its environs were the scenes of Christ’s crucifixion and resurrection, and there, the Holy Spirit pours out upon the assembled followers of Jesus. The Bible calls it the City of God in Psalms forty-six, verse four, forty-eight, verse one, chapter eighty-seven, verse three, Hebrews twelve, stanza twenty-two, and Revelation three, stanza twelve, respectively.
David doubtless saw the importance of at once uniting the tribes in ordinary action as well as the advantages of Jerusalem for his capital (Hebron being much too far southward) and the necessity of dislodging this remnant of the old Canaanites from their strong position in the center of the land. The enemies of God’s people are often very confident of their strength and most secure when their day-to-fall draws nigh. But the pride and insolence of the Jebusites animated David, and the Lord God of hosts was with him. Therefore in the day of God’s power, Satan’s stronghold against the human heart is changed into a habitation of God through the Spirit and into a throne on which the Son of David rules which brings every thought into obedience to himself.
Today, Jerusalem reminds us as believers of who we were once upon a time, unbelievers. The City of God is similar to us as we, the creation, are made in the image of God. The opposition, the Jebusites, represents the evil one that was the cause of us being born in sin through the deceptive persuasion of Eve with Adam. The capturing of Jerusalem through David reminds us of how God allowed His only Son to save us from continually living in sin by accepting Jesus Christ as our Savior to redeem the human race.

Иерусалим

Во второй книге Царств, пятая глава, шестой стих, Давид захватил Иерусалим и сделал его столицей Израиля. В духовном плане он в конечном итоге стал самым важным городом на земле, центром искупительного действия Бога для человечества. Иерусалим и его окрестности были сценами распятия и воскресения Христа, и там Святой Дух изливается на собравшихся последователей Иисуса. Библия называет его Градом Божьим в Псалмах сорок шесть, стих четвертый, сорок восемь, стих первый, глава восемьдесят седьмой, стих третий, Евреям двенадцать, строфа двадцать два, и Откровение третье, строфа двенадцатая, соответственно.

Давид, несомненно, понимал важность немедленного объединения племен в обычных действиях, а также преимущества Иерусалима для его столицы (Хеврон находился слишком далеко на юге) и необходимость вытеснить этот остаток старых хананеев с их сильного положения в центре земли. Враги Божьего народа часто очень уверены в своей силе и чувствуют себя в большей безопасности, когда приближается их день к падению. Но гордость и дерзость иевусеев оживили Давида, и Господь Бог Саваоф был с ним. Поэтому в день Божьей силы твердыня сатаны против человеческого сердца превращается в обитель Бога через Духа и в престол, на котором правит Сын Давидов, который приводит всякую мысль в послушание Себе.

Сегодня Иерусалим напоминает нам, верующим, о том, кем мы были когда-то, неверующими. Град Божий подобен нам, поскольку мы, творение, созданы по образу и подобию Божьему. Противостояние, иевусеи, олицетворяет лукавого, которое было причиной того, что мы родились во грехе из-за обманчивого убеждения Евы с Адамом. Захват Иерусалима через Давида напоминает нам о том, как Бог позволил Своему единственному Сыну спасти нас от постоянной жизни во грехе, приняв Иисуса Христа как нашего Спасителя, чтобы искупить род человеческий.

Єрусалим

У другому Самуїлі, глава п’ятий, вірш шостий, Давид захопив Єрусалим і зробив його столицею Ізраїлю. Духовно він зрештою став найважливішим містом на землі, центром Божої викупительної дії для людського роду. Єрусалим і його околиці були місцями розп’яття і воскресіння Христа, і там Святий Дух сходить на зібраних послідовників Ісуса. Біблія називає його Градом Божим у Псалмах сорок шостий, вірш четвертий, сорок вісім, вірш перший, глава вісімдесят сьомий, вірш третій, євреїв дванадцять, строфа двадцять друга та Об’явлення третя, строфа дванадцята відповідно.

Давид, безсумнівно, бачив важливість негайного об’єднання племен у звичайних діях, а також переваги Єрусалима для своєї столиці (Хеврон знаходився занадто далеко на південь) і необхідність витіснити цей залишок старих ханаанців з їх сильного становища в центрі землі. Вороги Божого народу часто дуже впевнені у своїх силах і найбільш захищені, коли наближається їхнє щоденне падіння. Але гордість і нахабство євусеян оживили Давида, і Господь Бог Саваот був з ним. Тому в день Божої сили твердиня сатани проти людського серця перетворюється на житло Бога через Духа і на престол, на якому править Син Давида, який приводить кожну думку в послух самому собі.

Сьогодні Єрусалим нагадує нам, віруючим, ким ми були колись, невіруючими. Град Божий подібний до нас, оскільки ми, творіння, створені за образом Божим. Опозиція, євусеяни, представляє зло, яке стало причиною нашого народження в гріху через оманливе переконання Єви з Адамом. Захоплення Єрусалиму через Давида нагадує нам про те, як Бог дозволив Своєму єдиному Синові врятувати нас від постійного життя в гріху, прийнявши Ісуса Христа як нашого Спасителя для викуплення людського роду.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *